Uilenspiegel, een nieuwe Bantry sloep voor Brussel.

01 Feb 2016

Primary tabs


De vzw Zinneke Brussels werd eigenaar van de Bantry sloep "Uilenspiegel", die in bouw is bij de Stichting Bouwloods te Utrecht in Nederland. De bouw werd oorspronkelijk aangevangen in Maarschalkerweerd en werd daarna overgenomen door Stichting Bouwloods, die werklozen terug in het arbeidscircuit integreert via haar originele projecten.

We hadden de boot geïdentificeerd in november jl. en konden vaststellen dat hij op uiterst kwalitatieve manier werd gebouwd. We hebben dan ook geoordeeld dat het project in Utrecht moest worden afgewerkt. Het is onze wens dat de werklozen die meededen aan de bouw eveneens de tewaterlating zullen kunnen bijwonen op de boot.

We kregen onmiddellijk steun van de Burgemeester en de Schepen van sport van de Stad Brussel, die besloten de helft van de kostprijs te financieren met een heuse subsidie. We zoeken thans actief naar sponsors of donors die ons kunnen helpen de andere helft bijeen te krijgen.

Uit erkentelijkheid voor de steun van de Stad Brussel zal de boot in groen en rood worden geschilderd en "Uilenspiegel" heten. Deze legendarische figuur van de 16e eeuw is bekend om zijn fratsen en zijn strijd voor vrijheid in de Lage Landen. Het is eveneens een symbool voor de Nederlands-Belgische oorsprong van de boot.

picture field 1: