Bouw

Primary tabs


De bouw van de Bantry Bay sloep "Zinneke" werd aangevat op 1 februari 2014 in het  Byrrh-gebouw te Laken, welk ons door de Brusselse OCMW werd ter beschikking gesteld. De kiellegging vond plaats op 25 april en de boot werd op 8 november 2014 tewater gelaten aan de BRYC -jachthaven. De werf werd geleid door Nicolas Joschko en zijn assistent Philippe Schwarzenberger en vergde in totaal  1.400 werkuren. Verschillende vrijwilligers van het  Maritiem Atelier, de Sea Scouts, zowel als jongeren uit de Bockstael-wijk droegen aktief bij tot de bouw.
 
De voorsteven, kiel en achtersteven zijn gebouwd in Afselia hout. De 43 spanten werden gelamelleerd, telkens door 8 eiken lamellen van 4cm x 0,5cm samen te kleven met epoxylijm. De gangen zijn gezaagd uit Oregon hout van 16mm dik, met uitzondering van de vier gangen langs de kiel en het dolboord, welke vervaardigd werden uit eiken planken van 19mm dik. De masten, ra's en roeiriemen zijn eveneens uit Oregon hout vervaardigd. In totaal waren er meer dan 3.000 inox vijzen nodig om de romp te bouwen.
 
Het project, dat globaal +/- 28.000€ kostte, werd gefinancierd door overheidssubsidies, schenkingen en sponsoring. Wij wensen hier dan ook onze partners van harte te danken voor hun steun : Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Haven van Brussel, de Franse Gemeenschap, de Fondation d'Entreprise Total, de vzw Omnes Pro Uno, de Rotary Val Duchesse, de OCMW van de Stad Brussel, en het Consortium Immobilier.
 
 

25 april 2014: Officiële Kielleging

21 juni, afwerking van romp, met uitzondering van de dolboorden.

13 juli : Omwentelen van de romp.

     

Einde augustus : de binnenafwerking begint vorm te nemen.

23 september : extractie uit het Byrrh-gebouw.                                                  3 october: transport naar de BRYC -haven                                  

  

8 november  2014: tewaterlating van de 77e Bantry Bay sloep ter wereld : "Zinneke"